fbpx

Het denkwezen

Het denkwezen-1

HET DENKEN, DE GEDACHTE EN DE GEDACHTEGANG

Inleiding

De Psyche is een onafhankelijk opererend en een volledig bewuste entiteit. Deze Oosterse visie zullen we verder psychologisch analyseren,uitwerken en bespreken.
Het denken, zoals we dat allen kennen als een innerlijke activiteit, is in feite de expressie van de Psyche. Dat wil zeggen dat mentale activiteit binnen de Psyche vertaald worden in het brein tot bewuste en onbewuste belevingen.
Het denken beleeft men in de vorm van gedachtegangen, een constant en levenslang voortdurende mentale proces. De basiselementen van de gedachtegang zijn de solitaire gedachten, die in een processie van vele gedachten, aanéén rijgen tot korte mentale films.
Gedurende het denken kan het onderwerp van deze korte mentale films ineens wijzigen, bijvoorbeeld doordat er bottom-up iets uit de omgeving zich aandient (externe stimulus). Maar ook een plotselinge interne ingeving (interne stimulus) kan de oorzaak vormen van de wijziging in het onderwerp van de gedachten. Echter de continuïteit van het mentale proces blijft gewaarborgd. De uiteindelijke beleving van al deze aanéén gesloten mentale films wordt het denken genoemd.

De gedachte

Een gedachte is een innerlijke psychologische belevenis met enerzijds auditieve en visuele voorstellingen, waarbij intern ergens woorden aan gegeven wordt en vervolgens daar innerlijke beelden aan toegevoegd worden. Maar ook andersom, eerst het beeld dan het woord. En anderzijds zijn gedachten doordrongen van inherente gevoelens en intenties.

De gedachtegang

Meerdere aanééngesloten gedachten vormen een innerlijke film. Het is een mentale film die innerlijk afdraait tijdens bijvoorbeeld het dagdromen, het krijgen van ideeën en ingevingen, en de discussies die je met jezelf voert als je bijvoorbeeld voor een keuze staat. Gedachten leiden veelal weer tot andere gedachten door interne ingevingen en externe invloeden. Zo kan iemand plots van gedachten veranderen (interne sturing/bottom-u-) of van gedachten veranderd worden (externe sturing/top-down).

De initialisatie van een gedachtegang (gedachtestroom)

Wanneer we de initialisatie (de trigger) van gedachten beoordelen, dan zien we een verscheidenheid aan triggers:
- input vanuit de externe omgeving (gebeurtenissen)
- input vanuit de interne omgeving (intuïtie, ingevingen)
- input vanuit het geheugen (associaties)
- input vanuit het onderbewuste (piekeren)
- input vanuit het genoom (aangeboren persoonlijkheid)
- input vanuit de Psyche (stemmingen en intenties)

In een volgende artikel gaan we verder op onderzoek uit naar de fysiologie van het denkwezen.

Een specifieke vraag of een opmerking naar aanleiding van dit artikel? Schroom dan niet om ons een bericht te sturen, middels onderstaand formulier.

info@spirituele-bevrijding.nl

© 2020 Spirituele Bevrijding

Algemene Voorwaarden

Spirituele-logo-bevrijding-v3.png

Aanvraag Spiritueel Arrangement

Spirituele-logo-bevrijding-v3.png

Aanvraag Coaching / Advies